Відкриття меморіальної дошки Почесному громадянину міста Харкова Маслєннікову Павлу Андрійовичу

10 вересня 2021 року за рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради від 23.06.2021 року №500, з метою увічнення пам’яті почесного громадянина міста Харкова на будівлі Харківської спеціалізованої школи №3 урочисто відкрито меморіальну дошку її першому директору Маслєннікову Павлу Андрійовичу, Почесному громадянину міста Харкова. В урочистостях брали участь голова Адміністрації Московського району Харківської міської ради, депутат Харківської міської ради Олег Миколайович Товкун та директор Департаменту освіти Харківської міської ради Ольга Іванівна Деменко, донька та рідні Маслєннікова П.А., голова топонімічної комісії ХМР Роман Іванович Кравченко, колишні колеги – директори шкіл Московського району, вчителі ХСШ №3, школярі та їх батьки, представники ветеранських організацій.

Історична довідка:

Маслєнніков Павло Андрійович народився12 липня 1921 року.

Свою педагогічну діяльність розпочав 17-річним юнаком, коли у вересні 1938 року став завідуючим Юр’євецької початкової школи.

У 1940 році став курсантом піхотного військового училища та був мобілізований до лав армії. З боями пройшов Другу Світову війну: брав участь у боях на Курській дузі, визволенні міст Бєлгорода та Харкова, багатьох міст України, Польщі, Румунії та Чехії.

Після війни закінчив Харківський педагогічний інститут. 6 років був заступником завідуючого міського відділу народної освіти м.Харкова.

У 1958 році очолив 3-тю школу, де працював на посаді директора 24 роки.

Павло Андрійович створив чудовий учительський колектив у 3 школі – групу однодумців, для яких любов до дітей стала сенсом життя. Під його керівництвом у 1962 році школа №3 отримала статус спеціалізованої школи з поглибленим вивченням англійської мови. На той час це була перша спеціалізована школа у м. Харкові. Також у 1962 році тут був створений Клуб любителів книги, а у 1964 – музей М.Ю.Лермонтова. Школа стала осередком естетичного виховання.

У 1982 році Павло Андрійович Маслєнніков перейшов працювати до педагогічного інституту на факультет підготовки керівників загальноосвітніх шкіл, де викладав 15 років. Мав вчене звання – доцент кафедри наукових основ управління школою ХДПІ ім. Г.С.Сковороди.

Загальний стаж роботи - 66 років.

Павло Андрійович проводив велику громадську роботу: зустрічі з ветеранами війни і праці, депутатами міста й області, діячами культури. Але «рідною домівкою» Маслєнніков П.А. завжди вважав третю школу. Він підтримував постійний контакт з вчителями, учнями, виховуючи в них любов до школи, до рідного міста Харкова, до Батьківщини.

Маслєнніков П.А. отримав державні та відомчі нагороди: орден Червоної Зірки та орден Червоного Прапора, орден Вітчизняної війни ІІ ступеня та 2 ордена Вітчизняної війни І ступеня, медаль «За бойові заслуги». Мав звання «Відмінник народної освіти УРСР» та «Заслужений учитель УРСР».

У 1978 році став Героєм Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна та Золотої Зірки. У 1990 році отримав орден Богдана Хмельницького.

За професійну і громадську діяльність та багаторічний педагогічний вклад у розвиток національної гуманітарної науки Павлу Андрійовичу Маслєннікову в 2012 році було присвоєно звання «Почесний громадянин міста Харкова».

Кiлькiсть переглядiв: 79