Як перенести спеку?

Цілий рік ми чекаємо літа, а коли воно приходить, починаємо скаржитися на спеку. Дійсно, спокійно перенести спеку може не кожен організм. Як полегшити свій стан у спеку.

Тіло людини має свою постійну температуру, а коли з'являється різниця температур тіла і навколишнього середовища, – в організмі відбуваються зміни. Причому, чим більша різниця, тим серйозніші зміни. Справа в теплорегуляції організму. У спекотну погоду тіло охолоджується за рахунок втрати вологи, а це, в свою чергу, призводить до втрати рідини, що негативно позначається на роботі мозку та інших органів.

У спекотну погоду у деяких людей з'являються симптоми дисфорії – поганий настрій, при якому переважає тужливо-злісний і похмуро-незадоволений стан. Також такий стан супроводжується дратівливістю, агресивністю, часто виникаючими безпричинними страхами, спостерігаються різкі перепади настрою, починає мучити безсоння.
Ці неприємні симптоми здатна викликати спекотна погода, тому що організм перебуває в постійному перенапруженні, намагаючись захиститися і компенсувати негативний вплив на себе. Висока температура повітря негативно впливає на стан здоров'я всіх вікових груп. Особливо важко доводиться особам, страждаючим захворюваннями серцево-судинної системи.
Правила, які допоможуть зберегти нормальне самопочуття у спеку:
Одяг. Тепловіддачу зменшує тісний, закритий і синтетичний одяг, тому дуже важливо одягатися у відкриті, вільні речі з натуральних тканин. Найкраще тепло пропускають шовк, льон, бавовна. Тому вдягайте сорочки, блузи та футболки з короткими рукавами, тонкі штани або шорти, взувайтеся в туфлі, сандалі з відкритим носком, босоніжки, «забудьте» про краватки, ремені. Покрийте голову убором з натуральної тканини: він захистить від перегріву голову. Крім того, пам’ятайте, що тепло «накопичується» на темному одязі, тому віддайте перевагу світлим речам.
Напої. Не стримуйте спрагу – вона свідчить про зневоднення організму. У спеку потрібно випивати до 2,5 літрів рідини на день. Це можуть бути мінеральна вода, соки (особливо – яблучний, апельсиновий, грейпфрутовий, без цукру), компоти. Добре підтримує наш «кондиціонер» зелений чай, причому досить однієї чашки напою, щоб на кілька годин забути про спеку. Не варто захоплюватися солодкою газованою водою або молоком – вони не тільки не втамовують спрагу, але ще більше збуджують її. Кава зневоднює організм, тому краще обійтися без неї. Алкогольні напої, як і кава, зневоднюють, плюс викликають приплив тепла, причому чим міцніший напій, тим сильніше це почуття, тому їх теж потрібно виключити.
Їжа. Виключіть зі свого раціону жирну їжу і солодке – при перетравленні вони дають приплив тепла, що в жарку погоду ні до чого. Після солоних страв у спеку хочеться пити ще більше, тому обійдіться без солі. Віддайте перевагу фруктам і овочам. На обід обов’язково споживайте холодні супи.
Водні процедури. Швидко повернути почуття реальності допомагає прохолодний або контрастний душ, тому приймайте його, якщо є можливість.
Режим. Постарайтеся уникати прямих сонячних променів, у першу чергу – з полудня до трьох годин дня. Краще перечекати цей час у тіні або в приміщенні. До речі, недбале ставлення до свого організму в спеку загрожує навіть порушеннями в стані імунної системи.
- В особливо спекотні дні намагайтеся знайти можливість для денного відпочинку чи сну, нехай навіть короткочасного.
- По можливості утримайтеся від поїздок на громадському транспорті.
- Виключіть важкі фізичні навантаження. Активну роботу шкідливо виконувати при температурі вище +25°С, тому заплануйте її на ранок або вечір.
- Не зловживайте прохолодою. Зазвичай в спеку ми прагнемо насолодитися холодом: кондиціонер – холодніше, напій – із холодильника, душ – майже крижаний. Насправді, це все «перебір», з яким організм, швидше за все, не погодиться і відреагує якщо не хворобою, то поганим самопочуттям. Склянка холодного напою в спеку – «поштовх» для появи ангіни. Холодний душ після спекотного приміщення і спекотне приміщення після холодного душу - випробування для серця і судин. Те ж саме стосується і кондиціонерів, особливо в умовах автомобіля. Температура повітря, що виробляється кондиціонером, повинна бути не нижче 18-20 градусів. У спеку легко «не помітити» протяг, а потім поплатитися навіть здоров'ям легень.

Дотримуйтеся правил, які допоможуть зберегти нормальне самопочуття у спеку. Бережіть своє здоров’я.

Кiлькiсть переглядiв: 134