ДЕНЬ ВИШИВАНКИ

З 2010 року в Україні з'явився День вишиванки.

Всесвітній день вишѝванки— міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення— щороку в третій четвер травня (будній день). Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.

День вишиванки зовсім молоде свято, але його вже полюбили практично всі. У свята цікава історія і традиція.

Ідея свята належить звичайній студентці Чернівецького національного університету Лесі Воронюк. Вона ще в 2006 році запропонувала своїм одногрупникам прийти в університет в якийсь із днів у вишиванках. І вони це зробили не тільки в 2006-му році, а й після цього. День вишиванки почали відзначати вже майже по всій Україні і не тільки. Так і почалася традиція, яка підкорила всю Україну і величезну діаспору нашої країни.

Головною метою цього дня є збереження українських національних цінностей та їх популяризація. Це прекрасний варіант, який нікого ні до чого не зобов'язує, але настільки цікавий, що залучає безліч людей. Навіть світові зірки в цей день одягають вишиванки.

Кожного року заклади освіти Московського району долучаються до святкування Дня вишиванки. Діти, педагоги та багато працівників закладів приходять у вишиванках. Діти читають вірші про вишиванку, співають пісень, малюють вишиванки, роблять аплікації. В закладах оформляються виставки «Вишиванка – символ України!». Педагоги на заняттях і в повсякденному житті знайомлять дітей з кольорами та орнаментом на вишиванках, значенням кольорів вишивок, особливостями орнаменту вишиванок різних регіонів України.

Вишиванка - символ України,
Віддзеркалення вкраїнської душі,
Де рясніють кетяги калини
Й мамина сльоза на полотні


Кiлькiсть переглядiв: 291