УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ МЕМОРІАЛЬНОЇ ДОШКИ Супоніну В.А. у ХЗОШ №19


За рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради від 10.10.2018 №724 «Про встановлення меморіальної дошки» 20.03.2019 року у ХЗОШ №19 урочисто відкрито меморіальну дошку видатному пошуківцю Супоніну В’ячеславу Антоновичу. На урочисту лінійку за участю школярів, вчителів, ветеранів, колишніх випускників школи були запрошені почесні гості:

1) Жаркова Юлія Володимирівна, заступник голови адміністрації району з організаційних питань Адміністрації Московського району Харківської міської ради.

2) Старченко Віктор Сергійович, директор підприємства «Військові меморіали «СХІД».

3) Гресь Оксана Володимирівна, начальник Управління освіти адміністрації Московського району Харківської міської ради.

4) Андрєєв Анатолій Георгійович, заступник директора науково-виробничого підприємства «РУБІН» Національної академії наук України, однокласник Супоніна В’ячеслава Антоновича.

5) Супонін Антон В’ячеславович, син Супоніна В’ячеслава Антоновича.

6) Петренко Євгенія Федорівна, заступник директора регіонального інформаційного центру Харківської обласної ради «Книга пам’яті».

7) Хохлюк Віктор Іванович, голова первинної ветеранської організації №101.

Біографічна довідка:

Супонін В.А. народився у січні 1941 року в м. Тюмені у родині журналістів.

Батько, Супонін Антон Іванович, якого в червні 1941 року було призвано до армії у званні капітана, загинув у 1942 році у Новгородській області.

У 1946 році Супонін В’ячеслав разом з матір’ю переїхав до Харкова.

Мати В’ячеслава, Супоніна Антоніна Матвіївна, довгий час працювала секретарем Комінтернівського РК КПУ міста Харкова.

З 1948 по 1958 рік В’ячеслав вчиться у середній школі №19.

У 1959 році стає студентом Харківського медичного інституту, в 1965 році завершує навчання у ньому, отримавши спеціальність лікар-рентгенолог, отримує направлення в місто Чимкент, де працює в різних медичних установах.

У 1975 році повертається до Харкова, працює в 23-й медичній частині при Харківському фізико-технічному інституті, а з 2000 до 2018 – лікарем-рентгенологом у Харківській клінічній лікарні залізничного транспорту №2.

Адміністрація лікарні високо цінувала професійній рівень В.А. Супоніна, про що було повідомлено в листі, направленим до СЧП «Військові меморіали «СХІД»». За час своєї трудової діяльності В.А.Супоніна було неодноразово відзначено подяками в наказах, нагороджено грамотами. У 1970 році його нагороджено медаллю «За доблесну працю».

Наприкінці 70-х років В.А.Супонін стає одним із головних початківців пошукового руху на Харківщині. Свою пошукову діяльність він починає із розшуку місця загибелі свого батька – Супоніна Антона Івановича. Участь в пошуках, зустрічі та листування з ветеранами допомогли йому з’ясувати долю батька. Батько, Супонін Антон Іванович, загинув 24 червня 1942 року біля села М’ясний бір Чудовського району Новгородської області. Його останки разом з останками інших загиблих було урочисто поховано на меморіальному кладовищі селища М’ясний бір, а їх прізвища було викарбовано на плиті меморіалу.

Сорок років свого життя В’ячеслав Антонович присвячує пошуку непохованих останків радянських воїнів. В.А.Супоніним разом з колегами-пошуківцями було знайдено близько 4000 останків радянських воїнів, проведено упізнання більше 1000 загиблих на місцях боїв.

Вступивши наприкінці 70-х років до лав пошуковців СЧП «Військові меморіали «СХІД»», В.А.Супонін почав втілювати в життя гасло «Війну не скінчено, поки не поховано останнього солдата». Він активно приймає участь у організації пошукового руху Харківщини. В результаті пошукових операцій, проведених під керівництвом В.А.Супоніна, було знайдено та перезаховано останки майже 2000 воїнів.

Лікар по професії, В.А.Супонін на довгі роки стає в пошукових організаціях головним експертом по дослідженню знайдених разом з останками документів та іменних медальйонів. Завдяки його зусиллям вдалося встановити та увіковічити на плитах братських могил та сторінках обласної Книги Пам’яті імена сотень безвісти зниклих воїнів.

Кiлькiсть переглядiв: 242