Готуємо разом з малюком

Долучати дитину до кулінарії можна з самого раннього віку. Тим більше займатися чимось спільно так приємно. Діти готують самі: чому це так важливо? Залучаючи малюка до процесу готування, крім мети виростити собі гідного помічника та підготувати його до майбутнього дорослого життя, ми "уб'ємо" безліч і інших корисних "зайців":

1. Допомога на кухні - важливий для малюка крок усвідомлення своєї потрібності та значущості. Адже йому довіряють, як дорослому.

2. Коли діти готують самі, вони набувають масу нових навичок, вчаться самостійності і відповідальності.

3. Юний кухар в процесі приготування тренується в математиці й в логіці (рахує кількість яєць, ложок цукру, крапель лимонного соку, пучок солі), вчиться усвідомлювати час.

4. Підвищується апетит вибагливих діток, адже приготоване власними руками в рази смачніше.

5. Кулінарія - процес творчий. Значить, готовлячи що-небудь смачненьке на вечерю, паралельно розвиваємо і творчий потенціал.

Правила, яких потрібно дотримуватися, коли діти готують самі

1. Кухня - не місце для біганини та пустощів, тут занадто багато небезпечних предметів.

2. Відразу привчайте дитину до думки, що після приготування їжі за собою потрібно прибрати.

3. Коли малюк готує сам, не лайте його і НЕ жартувати над ним, якщо у нього щось не виходить.

Відразу налаштуйтеся на те, що приготування того чи іншого блюда займе більше часу. Але цей час піде на приємне і корисне спілкування з дитиною. А, значить, не пропаде даром. Ось з чим можуть допомогти діти на кухні: малюк 5-6 років може посипати тертим сиром блюдо, змастити форму маслом за допомогою пензлика, змішати соус; в 6-9 років – розкотати тісто, змішати начинку, вимити й почистити овочі, сервірувати стіл.

Тістечко «Картопля» з шоколадом

Складові:

  • Печиво «Топлене молоко» - 400 г
  • Згущене варене молоко - 370 г
  • Какао-порошок - 30 г
  • Вершкове масло - 50 г
  • Молочний шоколад - 90 г

Приготування:

1. Печиво подрібнити до стану дрібної крихти. Трохи крихти відкласти для того, щоб потім обкатати в ній тістечка.

2. Для крему на водяній бані розтопити масло, додати в нього згущене молоко і какао. Ретельно розмішати.

3. У Подрібнене печиво додати крем. Ретельно перемішати.

4. З отриманої маси виліпити тістечка бажаної форми, обкатати їх в заздалегідь відкладених крихтах печива. Викласти тістечка на блюдо.

5. На водяній бані розтопити шоколад і полити їм тістечка. Поставити блюдо в холодильник на час.

Веселий бутерброд

Це «блюдо» під силу навіть малюкові 4-5 років. Звичайно, за умови, що мама заздалегідь нарізуватиме всі інгредієнти. Процес приготування можна перетворити в змагання,що захоплюєна «самий казковий бутерброд».

Складові:

  • Хліб
  • Ковбаса
  • Сир
  • Помідори
  • Огірки
  • Зелень
  • Салатні листя
  • Оливки
  • Майонез або кетчуп

Приготування:

Нарізати хліб, ковбасу, сир, помідори, огірочки, зелень, салатне листя. Створити на бутербродах веселі казкові сюжети, мордочки звірів і ін.

Нехай дитина проявить фантазію і розкладе інгредієнти так, як їй захочеться. А мама підкаже, як можна зробити вусики і ялинки з кропу, очі з оливок або рот з кетчупу.

Ньокки з сиру

Складові:

  • Пачка сиру;
  • Яйця - 1 шт.
  • Цедра від половинки лимона;
  • Цукор - 1ст.л.з гіркою
  • Борошно -25 г
  • Манка - 25 г

Для соусу:

  • Цукрова пудра;
  • Лимонний сік - кілька крапель
  • Полуниця

Приготування:

1. Протираємо через сито сир (це може зробити дитина). Додаємо яйце, цукор і цедру. Все ретельно змішуємо. Далі додаємо змішану заздалегідь з борошном манку. Звичайно, підключаємо дитину до кожної дії. Перемішуємо ще раз, прикриваємо плівкою і ховаємо в холодильник (на ніч).

2. З ранку дістаємо тісто і, змочивши руки водою, катаємо кульки. Формуємо виделкою ньокки з кульок і відварюємо в трохи підсоленій воді до спливання.
3. Соус робимо за допомогою блендера, змішавши потрібні інгредієнти. Викладаємо на блюдо ньокки та поливаємо соусом.

Фруктово-йогуртове морозиво

Складові:

  • Яблучний сік - 500 мл
  • Йогурт натуральний без добавок - 140 мл
  • Сік фруктовий чи ягід

Приготування:

Йогурт збити, потім додати яблучний сік і знову збити, розлити по формах, наповнюючи їх повністю, на третину або половину - в залежності від того, скільки шарів ви хочете зробити. Якщо шарів декілька, то кожен попередній перед додаванням подальшого потрібно заморожувати повністю. Можна поєднувати йогуртові шари з шарами тільки з соків, або всі шари зробити з йогуртом.

Робити фруктовий лід можна з будь-яких фруктів або ягід, наприклад, з полуниці.

Малюк буде щасливий брати участь у процесі приготування, що захоплює!
Інезабувайтехвалитималюка за успіхи та дякувати за допомогу!

Кiлькiсть переглядiв: 757